Club Esportiu Mediterrani

| LA NOSTRA HISTÒRIA

| 92 ANYS D'HISTÒRIA

3 de juliol de 1931

1931 | Es funda en Club Esportiu Mediterrani

El Club Esportiu Mediterrani es una associació fundada el 3 de juliol de 1931 per un grup d’entusiastes de l’esport, en particular de la natació, que freqüentaven la platja de la Barceloneta i la piscina dels banys “La Deliciosa” situats en el mariner barri de Barcelona.

1944 | Inauguració Piscina Galileu

Desprès de diversos emplaçaments on el Club oferia bàsicament un local social i secretaria, l’any 1943, es va plantejar una profunda crisi entre els 263 socis del Club, que va donar com a resultat una forta escissió de la qual derivaren dos fetsimportants l’abril de 1944: la inauguració de la Piscina de Sants-CE Mediterrani en una nova ubicació y la fundació del CN Montjuïc. 

Cal dir que la commoció social que es va derivar de la crisi directiva comportà, l’arrendament dels dipòsits de l’antiga fàbrica del “Vapor Vell”, ubicats al carrer Galileu, 49, interior, que, en el període de la guerra civil 1936-1939, ja s’havien habilitat com a piscinas d’esbarjo. 

Així, a l’abril de 1944, el Club inaugurava la seva piscina i s’establia a Sants.

ANYS 1943-1944

1956

1956 | Noces d’argent

L’any 1956, és l’any de les noces d’argent. En les modestes, però superaprofitades instal.lacions del carrer Galileu, el CE Mediterrani s’encarrega d’organitzar els Campionats de Catalunya Juvenil i Sènior de Natació, els de més qualitat en aquell moment.

1975 |Possibilitats trascendentals

Al setembre de 1975, la tensió es va imposar novament en la vida del Club, perquè els nous propietaris dels locals, amb el propòsit d’edificar-hi uns grans magatzems, van proposar la rescissió del contracte d’arrendament, amb l’oferiment de la corresponent compensació econòmica.

Tot i que s’estava en situació precària, afectats pel carrer Joan Güell, l’actitud fou negativa i es va respondre que només s’estudiaria la proposta a canvi d’uns terrenys per construir-hi la piscina coberta que calia.

Al febrer va arribar l’oferta dels terrenys demanats, el Club assolia unes possibilitats trascendentals.

1975

ANYS 1976-79

1976-1979 | Creixament social i esportiu

L’estatge del Club al carrer Galileu va acabar el 30 de setembre de 1976.

L’1 d’octubre es pren possessió de la nova seu al c. Regent Mendieta, 14-20 (Sants, posteriorment, Les Corts).

Com a resultat de llargues gestions econòmiques i angúnies protocol.làries, el 20 d’octubre de 1979 comencen a funcionar les noves instal.lacions, amb piscina coberta.

A partir d’aquí, comença una nova etapa d’estructuració de l’Entitat, amb el pes dels nous compromisos econòmics adquirits.

L’activitat esportiva es reprèn amb un nou entusiasme, s’hi adjunta el planter de nedadors i waterpolistes que van passar els últims tres anys entrenant a la piscina Sant Jordi, en horaris limitadíssims. Comença un període determinant de creixement social i esportiu del Club.

1985 | Necessitat d’expansió

Durant l’any 1985, davant la manca d’espai i la necessitat d’expanssió per satisfer el cada vegada més quantiós nombre de socis, es va localitzar una finca, a poca distància de la seu del carrer Regent Mendieta, dins l’esportiu barri de Sants.

El lloc era la totalitat de l’interior de l’illa i edificació modernista de l’antiga fàbrica tèxtil “Serra i Balet”, construïda l’any 1906 i en funcionament fins 1982, limitada pels carrers Begur, Canalejas, Sugranyes i Bacardí, a més de la meitat de l’illa situada a l’altre costat del carrer Sugranyes.

1985

ANYS 1987-89

1987-1989 | Coberta desmuntable

El 20 de juny de 1987, s’inauguren oficialment les instal.lacions del carrer Begur, inclosa la piscina de competició a l’aire lliure.

L’any 1988, es posen en marxa sis pistes d’esquaix.

L’abril de 1989 s’inaugura la coberta desmuntable de les piscines del carrer Begur, que d’aquesta manera seran aptes per al ús en totes les èpoques de l’any.

1992 | Jocs Olímpics i nou espai esportiu

En aquest any olímpic, el CE Mediterrani va aportar quatre esportistes a participar als Jocs Olímpics de Barcelona 92, els waterpolistes Jordi Sans, Daniel Ballart i Ricardo Sánchez, medalla de plata per primera vegada en la història del Club Esportiu Mediterrani, i la nedadora Núria Castelló.

En aquest mateix any, el Club adquireix un nou espai esportiu i social situat al terme municipal de Sant Andreu de la Barca, enmig de la natura. Són 6 hectàrees d’extensió, voltades de bosc i jardins, i disponibles per a l’ús social i esportiu, Can Salvi.

Atesa la forta i necessària inversió en la rehabilitació, l’adequació, la modernització i el manteniment de tot el conjunt i, davant l’insuficient ús social que presentava, l’Assemblea General de Socis Compromissaris va aprovar la seva venda, l’any 2000.

1992

1993 | Campiones d’Espanya de Waterpolo

L’equip de Waterpolo femení Absolut, assoleix el títol de Campió d’Espanya

1994 | Copa d’Europa al CEM

L’equip de waterpolo femení Absolut participa al la Copa d’Europa que organitza el CE Mediterrani a la piscina del carrer Begur.

1995 | Revalidem el Campionat d’Espanya

L’equip de Waterpolo femení Absolut revalida el títol de campió d’Espanya i l’equip de Waterpolo Absolut Masculí, assoleix el títol de sotscampió de la Copa del Rei.

Queda habilitat un arxiu històric del Club amb un ampli fons documental i fotogràfic obert a la consulta de tothom.

El Club impulsa un pla d’autonomia lingüística per fomentar l’ús del català en tots els àmbit i relacions del Club. D’aquesta manera proposa un programa de cursos de català per als treballadors de l’entitat, que s’adequa al seus llocs de treball, per tal de garantir-hi l’atenció social en català.

1996 | Nova Sala de Fitness

Queda inaugurada i s’inicia el servei la nova sala de fitness de més de 400 m2 a la instal·lació del c. Begur.

1997 | Millor classificació europea

L’equip de Waterpolo femení Absolut, entrenat per la consòcia Mar Sanromà, assoleix la millor classificació europea de la història amb la 4a plaça a la Copa d’Europa.

Els equips de natació del Club dominen totes les categories en l’àmbit català: l’equip Absolut, sotscampió, l’equip Júnior, campió, l’equip Infantil, campió.

El president de la Generalitat, Jordi Pujol inaugura el Campionat d’Espanya Infantil de natació amb Aletes que es disputa a la Instal·lació del c. Begur del CE Mediterrani.

 

1998 | Campions del Món

El waterpolista del Club, Rubén Michavila, guanya el títol de Campió del Món amb la Selecció espanyola.

L’Assemblea General de socis compromissaris aprova la revisió, adequació i actualització dels Estatuts del Club, que una comissió de socis ha elaborat.

1999 | Acabada la «Catedral»

Queda acabada la rehabilitació i el condicionament del singular edifici situat a la instal·lació del c. Begur, anomenat col·loquialment “la Catedral”.

Inaugurat l’11 de gener, és un edifici de tres pisos que ofereix tres sales polivalents totalment renovades, aptes per a qualsevol activitat dirigida i cursets.

Les activitats dirigides al Club inicien una nova modalitat d’ús amb què, l’adquisició del carnet d’activitats dirigides (CAD) dóna accés a la lliure participació a qualsevol activitat, a qualsevol horari del dia.

La Federació Catalana de Natació concedeix l’insígnia d’or al consoci Marià Castellà, entrenador del Club de l’any 1949 al 1978, en reconeixement a la seva singular vinculació i aportació personal i esportiva en favor de la natació i el waterpolo del Club, en particular, i també en l’àmbit del nostre país.

L’Assemblea General de Socis Compromissaris aprova d’atorgar a la instal·lació del Club situada al c. Begur el nom de l’expresident Josep Vallès, en homenatge a la seva particular aportació i dedicació.

L’expresident del Club, Antoni Massagué, president des de 1971 al 1984, període de mandat més dilatat de la història, mor als 81 anys d’edat. L’expresident va conduir el Club els difícils anys de canvi d’ubicació del carrer Galileu al carrer Regent Mendieta, en què, l’entitat va arribar a romandre més de dos anys sense piscina.

2000 | Projecte 2000

L’Assemblea General Ordinària de Socis Compromissaris aprova l’execució de l’anomenat Projecte 2000. Un projecte de renovació i remodelació global del Club, que presenta la construcció d’una nova piscina de 50 m, nous vestidors, nova pista poliesportiva coberta, noves sales polivalents i la renovació i l’adequació de diverses dependències esportives i socials del Club.

Als Jocs Olímpic de Sydney 2000, el CE Mediterrani hi aporta cinc esportistes: els nedadors Eduard Lorente i Jorge Pérez, els waterpolistes Milan Cipov i Peter Nizny, i, també, l’entrenador, Antoni Comas que hi viatja com a tècnic adjunt de l’equip de natació espanyol.

A la sala de fitness de la instal·lació Josep Vallès s’hi fa una considerable renovació de màquines i mitjans de treball cardiovascular.

2001 | 70è aniversari del Club

Amb motiu del 70è aniversari, la Junta directiva presenta una maqueta definitiva del Projecte 2000, la renovació i la remodelació global del Club.

Coincidint amb l’any del 70è aniversari del Club, amb un acte solemne, el 30 de juny, queda a disposició de tots els socis el llibre de la història del Club, “Més de mig segle, història del Club Esportiu Mediterrani”, obra de Joan Martí i Vallès, soci núm. 6 del Club, a qui se li ofereix un càlid homenatge de reconeixement i d’agraïment.

Amb un acte social i institucional, el Club dedica un homenatge a l’arbre que està situat davant la biblioteca Vapor Vell, al carrer Joan Güell. D’aquesta manera, hi queda instal·lada una placa commemorativa en record dels 32 anys, del 1944 al 1976, durant els quals el Club Esportiu Mediterrani hi va estar ubicat i el frondós “plàtan” donava recer, a peu de la piscina, als seus socis i sòcies, que s’hi reunien els càlids dies d’estiu.

2002 | Medalla de Bronze

El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, va visitar el Club el 26 de juny per fer l’acte institucional de col·locació de la primera pedra del projecte 2000, les obres del qual van començar l’octubre.

L’equip de Waterpolo Absolut Femení assoleix la 3a plaça, medalla de bronze europea en la Women LENH Trophy, competició de la qual el Club va organitzar la fase semifinal, del 15 al 17 de març, a la piscina Sant Jordi de Barcelona.

La pàgina web del Club queda enllestida i comença a funcionar com a nou mitjà de comunicació.

2003 | Esportistes del Club al Mundial de Barcelona

El nedador internacional del Club, Eduard Lorente, assoleix el títol de Campió d’Espanya i rècordman en 50 i 100 m lliures, i assoleix així, una plaça per disputar el Campionat del Món Barcelona 2003.

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, rep l’equip de Waterpolo Absolut Femení, Campió d’Espanya i Campió de la Copa de la Reina 2003.

El CE Mediterrani aporta cinc jugadores de Waterpolo, a la Selecció espanyola de waterpolo classificada per disputar el Campionat del Món Barcelona 2003: Mariona Ribera, Anna Pardo, Belén Sánchez, Elisabet Fuentes i Ana Ramírez.

2004 | Queda oberta la nova piscina de 50 metres

Les eleccions a la Junta Directiva del 27 de març donen com a guanyadora la candidatura encapçalada per Maurici Costa, nou president

Al juliol, queda incorporat un nou gerent, Ignasi Oliete per dissenyar una reorganització i optimització dels recursos del Club.

El Ministeri d’Hisenda concedeix al Club Esportiu Mediterrani la consideració d’ Entitat d’Utilitat Pública.

Queda decidit dur a terme l’anomenat Projecte 2000 en dues fases. Per acabar-ne la primera, s’inicia la rehabilitació, condicionament i millora de diversos espais dels Club, vestidors, piscines de 50 i 25 m i d’iniciació, sistema de filtratge, accés del carrer Begur i bar-restaurant, entre d’altres

A l’estiu, queda oberta per a l’ús social i esportiu la nova piscina de 50 m de la instal·lació Josep Vallès.

Amb motiu del 25è aniversari de la instal·lació Regent Mendieta, tots els socis, sòcies, amics i veïns van estar convidats el 23 d’octubre, a participar en una gran festa social de commemoració. Durant tota la jornada, de portes obertes, tothom va tenir l’oportunitat de participar en nombroses activitats socials i esportives, i totes les seccions del Club hi van col·laborar i hi van donar a conèixer les seves activitats habituals.

Coincidint amb aquesta celebració, a la instal·lació Regent Mendieta hi queda enllestida la rehabilitació i la renovació integral de la seva sala de fitness, reinaugurada el 10 de setembre.4

2023 | Quarts de Final de la Women Champions League de waterpolo

Disputem per primer cop a la història els Quarts de Final de la Women Champions League de waterpolo. En aquesta eliminatòria històrica, l’equip de Marian s’enfronta a Dunaujvaros d’Hongria.

El partit d’anada es va jugar a les instal·lacions de l’Horta Esportiva

2022 | 113a Copa Nadal

La nostra nedadora Aida Bertran s’ha proclamat campiona en categoria femenina per 3r cop en aquesta competició!

2022 | Campiona d’Europa Absoluta

La Paula Prats és una jove waterpolista de 19 anys del CE Mediterrani que s’ha proclamat Campiona d’Europa Absoluta aquest estiu amb la Selecció espanyola.

2022 | Campiona d’Europa Màster de natació

Anna Diago Miravet, s’ha proclamat Campiona i Subcampiona d’Europa en els 200 i 50 Braça, respectivament, en categoria Màster 30-34 anys

2022 | Alberto Lozano al Mundial de Natació

ENTREVISTA A ALBERTO LOZANO, CONVOCAT AMB LA SELECCIÓ ESPANYOLA AL MUNDIAL DE NATACIÓ DE BUDAPEST (del 18 de juny al 3 de juliol).

2022 | President de la Generalitat reb el President del Club

El president del Club Esportiu Mediterrani, Àlex Almeda, és rebut pel president de la Generalitat Pere Aragonès per agrair al club per ser una entitat compromesa amb la donació de sang.

https://www.instagram.com/p/Ce1GfEbohOx/

2022 | Presidenta del Parlament reb el Club

La presidenta del @parlamentcat , la M.H. Sra. @laura_borras_castanyer , ens ha rebut en audiència pels 90 anys del Club Esportiu Mediterrani. En representació de l’Entitat ens han acompanyat el president Àlex Almeda, l’expresident Maurici Costa i d’altres membres de la Junta Directiva actual.

Tampoc ha faltat la representació esportiva, les quatre seccions més competitives com ara waterpolo, natació, natació amb aletes i karate. Destaquem també la presència de l’entrenadora del waterpolo femení, Marian Díaz, com a suport a l’esport femení en ser l’únic club de Divisió d’Honor amb un staff 100% femení.

https://www.instagram.com/p/CaZn3lqKj7F/

2021 | Reinauguració Instal·lació Regent Mendieta

El passat dissabte vam re-inaugurar Regent Mendieta.

Vam poder gaudir d’una jornada festiva i familiar al mateix temps que es formalitzava la re-inauguració de la instal•lació.

Agraïm la presència del Regidor de Les Corts el Sr.Joan Ramon Riera Alemany i el Conseller d’Esports el Sr. Carlos Hornero.

https://www.instagram.com/p/CUzEiI0MLh3/

Octubre 2021

2021 | 90è ANIVERSARI DEL CLUB ESPORTIU MEDITERRANI

90è ANIVERSARI DEL CLUB ESPORTIU MEDITERRANI

Avui, dia 3 de juliol de 2021, el @CEMediterrani fa 90 anys d’història!

Des del 1931 que es va crear per un grup d’entusiastes de l’esport, hem compartit molts moments i històries.
Des dels inicis a la platja de la Barceloneta i la piscina dels banys “La Deliciosa”, passant pels diferents locals socials, per la piscina del Carrer Galileu, pel centre de Regent Mendieta i per la instal·lació Josep Vallés del carrer Begur.
No hauria estat possible sense cadascun-a de vosaltres.
Gràcies per formar part de la història del Club!

https://www.instagram.com/p/CQ2qwpBCWWi/