Desactivar Loader

JORNADA DE DONACIÓ DE SANG, ÒRGANS I TEIXITS

JORNADA DE DONACIÓ DE SANG, ÒRGANS I TEIXITS

EL BUS DE LA SANG, ÒRGANS I TEIXITS

El pròxim 1 de juny, de 10 a 20 h. celebrarem a la Rambla Badal i al Club Esportiu Mediterrani (instal·lació Josep Vallès c./Begur 44), la JORNADA DE DONACIÓ DE SANG, ÒRGANS I TEIXITS.


Cada dia fan falta 1.000 donacions

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. 

A Catalunya, cada dia calen entre 800 i 1.000 donacions de sang per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

- Ser major d’edat
- Pesar 50 quilos o més
- En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Catalunya va ser pionera en unificar els banc de sang que hi havia als diferents hospitals en un de sol. Ara només hi ha un Banc de Sang responsable d’aconseguir totes les donacions necessàries per atendre les necessitats dels malalts i accidentats.

Tota la sang recollida arreu de Catalunya arriba diàriament a la seu central del BST, situada al Poblenou, per a la seva anàlisi i processament. Aquí se’n separen els glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Per això diem que amb una donació podem ajudar a salvar tres vides.

No serveix de res que el Banc de Sang acumuli sang, perquè la sang és un element biològic i caduca. Els glòbuls rojos caduquen als 42 dies i les plaquetes als 5 dies. Per això són necessàries donacions regulars de sang. Des del Banc de Sang, treballem per conscienciar i fer que la donació de sang esdevingui un hàbit. 

4 de cada 10 venen a donar sang als hospitals. La resta, a les campanyes que organitzem per tot Catalunya. Per facilitar la donació, el Banc de Sang organitza cada any més de 4.200 campanyes repartides per tot el territori. Al web donarsang.gencat.cat es pot consultar per municipi o codi postal on donar sang 

Un Banc de Sang únic a Europa: el model “vena a vena” 
El Banc de Sang no només procura que hi hagi prou donacions, també s’encarrega de la transfusió a la majoria d’hospitals. Hi ha especialistes en la transfusió en els grans hospitals que vetllen per fer el millor ús possible d’aquest recurs tan valuós.

El Banc de Sang i Teixits (BST), a més de tenir la missió de garantir l’abastament i bon ús de la sang, també és banc de teixits, banc de llet materna i banc de sang de cordó umbilical de Catalunya.

1. Motius per donar

1 de cada 10 persones que entren a un hospital necessita sang
Una donació de sang només són uns 15 o 20 minuts 
Si dones sang a la tardor, a l’hivern, a la primavera i a l’estiu, hauràs ajudat 12 malalts. 
Si dones sang quatre vegades a l’any, hauràs ajudat 12 malalts
Les persones que han sofert accidents de trànsit i que han perdut molta sang, necessiten la transfusió de 50 o més unitats de glòbuls vermells 
Les persones que han sofert cremades poden necessitar fins a 20 unitats de concentrats de plaquetes durant el seu tractament.
Els nens que reben tractaments per al càncer, els nadons prematurs i els que són sotmesos a cirurgia cardíaca necessiten glòbuls vermells i plaquetes de tots els grups sanguinis.
De mitjana, per a un trasplantament de medul•la òssia es necessiten 120 concentrats de plaquetes i aproximadament 20 concentrats d’hematies.
Els malalts de càncer, de traumatologia, els trasplantats i els que han estat intervinguts a cor obert necessiten transfusions de plaquetes per sobreviure 
Si tots els que podem donar ho féssim de 2 a 4 vegades a l’any, previndríem possibles situacions de manca de sang. 

2. Preguntes freqüents

Pes: s’ha de pesar 50 kg o més per donar sang. En cas de dubte, dirigir als donants a les unitats mòbils i centres fixos de donació on els podran pesar.
Freqüència de les donacions. S'ha de mantenir, com a mínim, un interval de dos mesos entre donacions i, a més, és recomanable que les dones donin sang un màxim de 3 vegades l'any i els homes 4. 
La donació no és dolorosa, tan sol es nota la punxada al moment de canalitzar la vena. 
Abans de donar és recomanable menjar i si podem, prendre una mica més de líquids.
Reconeixement mèdic. Abans de donar s’ha d’omplir un qüestionari amb dades personals i de salut. També es controla la pressió sanguínia i el pols.
Temps de la donació. Entre set i deu minuts, cal anar preparat a passar entre mitja hora i ¾ d’hora en una donació de sang.
S’extreuen 450cc de sang, el volum triga en recuperar-se entre 4 o 5 hores sent aconsellable beure molt de líquid després de la donació. Les plaquetes triguen 3 dies i el que tarda més són els glòbuls vermells: dos mesos. És per això que es fa imprescindible guardar aquest interval de temps entre donacions de sang.
Es pot donar durant el període menstrual si la donant es troba bé, i no hi ha cap contraindicació per les dones amb menopausa.
Els pírcings i l’acupuntura no exclouen per a la donació sempre i quan s’hagin fet amb material estèril i d’un sol ús.
El tatuatge exclou al donant 4 mesos per tornar a donar sang.
És pot donar sang encara que:
- Es tingui colesterol
- Es prenguin anticonceptius
- Es prenguin vitamines


Documents relacionats de la noticia
Informació jornada Bus de la sang
Comparteix-ho:

Tags: